Samhällsplanering del 2
Trafikprogram för Norrköpings kommun
Trafikprogram för Norrköpings kommun ersätter det tidigare kommunikationsprogrammet och har som syfte att ange riktlinjerna för hur ett långsiktigt och hållbart transportsystem ska utformas. I framtidsvisionen för Norrköping 2030 utgörs det framtida transportsystemet i Norrköping av en väl utbyggd miljöanpassad kollektivtrafik med spårvägen som grund kompletterad med bussar drivna med förnybart bränsle. I det framtida transsportsystemet samspelar miljömässiga, ekonomiska och sociala värden med varandra.
Trafikprogram för Norrköpings kommun förespråkar en integrerad syn mellan samhällsplaneringen och trafikplaneringen så att en förstärkt samverkan mellan gång-, cykel- och kollektivtrafiken – samt bebyggelseplaneringen blir en verklighet. För att uppnå visionen om ett hållbart transportsystem arbetar trafikprogram för Norrköpings kommun utifrån 15 uppsatta mål samt en trafikstrategi som innebär att kollektivtrafiken och cykeltrafiken ska prioriteras, särskilt till de centrala delarna av staden.
Trafikprogram för Norrköpings kommun är en del av översiktplanen och tas fram av stadsbyggnadskontoret i samarbete med tekniska kontoret.
Krisplan
Norrköpings Kommun har en utarbetad plan (program) för krisledningsarbetet i händelse att kommunen behöver gå över till en anpassad organisation på grund av en extraordinär händelse eller annan svår påfrestning.
Programmet kan också användas i tillämpliga delar om kommunens samlade resurser behöver utnyttjas t ex vid långvariga elavbrott, svåra olyckor, svåra och långvariga snöoväder, dricksvattenbrist, omfattande skador med farligt gods eller liknande händelser.
Utöver nämnda program genomförs krisledningsarbetet enligt ”Riktlinjer för ledning och information vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap”. Om en olycka eller händelse bedöms vara extraordinär kan kommunens krisledningsnämnd träda i funktion enligt ”Lagen om Kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap” (2006:544). Norrköpings krisledningsnämnd är kommunstyrelsens krisledningsutskott. Riktlinjerna tillämpas när ordföranden bedömer att en extraordinär händelse inträffat och att krisledningsutskottet ska träda i funktion. Riktlinjerna kan också helt eller delvis tillämpas vid andra kriser eller samhällsstörningar utan att krisledningsutskottet trätt i funktion. Svåra olyckor eller samhällsstörningar kan få sådana konsekvenser att kommunledningen måste agera för att samordna insatser. Arbetet ska bedrivas effektivt och organiseras på ett sådant sätt att uthålligheten över tiden är god.
All verksamhet som ryms inom begreppet ”kommunal räddningstjänst” leds i kommunen av räddningschefen eller av denne utsedd räddningsledare av enligt bestämmelser i ”Lagen om skydd mot olyckor” (2003:778).
Övning
Vid en extraordinär händelse eller annan samhällsstörning som berör kommunen ska krisledningsarbetet startas snabbt och på ett strukturerat sätt varför detta måste vara väl planerat och övat. Krisledningsorganisationen (politiker och tjänstemän) ska öva minst en gång vartannat år och kunna verka på ordinarie ledningsplats eller annat lämpligt utrymme senast tre timmar efter kallelse.
Källförteckning:
http://www.norrkoping.se/bo-miljo/bygga/planerritningar/oversiktsplan/om/
http://www.norrkoping.se/bo-miljo/bygga/planerritningar/oversiktsplan/fop/trafikprogram-for-norrkop/
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
http://www.norrkoping.se/bo-miljo/bygga/planerritningar/oversiktsplan/planprocess/