Tvärsektoriellt arbete del 1
”När en förälder släpper iväg sitt barn till skolan så räknar föräldern med att barnet lär sig något. Skolans huvuduppgift är att undervisa och lära barn saker, men samtidigt så räknar även föräldern att barnet kommer hem på eftermiddagen, det vill säga skolan har ett säkerhetsansvar för barnen som vistas i skolan”
Jag tycker att ovanstående citat är en väldigt bra beskrivning på vad tvärsektoriellt arbete går ut på. Det finns förstås väldigt många instanser att beskriva i en kommun så jag tänkte förhålla mig till det jag tycker är relevant för vår utbildning.
Jag vill också tillägga att räddningstjänsten inte längre tillhör den kommunala verksamheten i Norrköping/Linköping utan är ett fristående räddningstjänstförbund ihop med Linköping som heter Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG)
Det första jag kom att tänka på var Norrköpings kommuns fixartjänst. Inte på något sätt unikt men ändå en bra ansträngning för att minska kostnader och tid för sjukvården och i viss mån även räddningstjänsten. Då fallolyckor kostar kommunen väldigt mycket pengar varje år så kanske en sådan åtgärd kan få ned dessa onödiga kostnader samt lidande för dom drabbade.
Så här fungerar fixartjänsten:
Är man över 67 år och har eget boende i Norrköpings kommun så kan man av kommunen helt gratis få hjälp med vissa saker i hushållet som kan vara svårt och riskfyllt att göra själv. Fixartjänsten är en del av arbetet med att minska fallolyckorna i hemmet.
Man kan få hjälp med följande:
- Sätta upp gardiner och lampor,
- Byta glödlampor och batterier till brandvarnare,
- Fästa lösa sladdar,
- Halksäkra mattor,
- Sådant som kräver användning av stol eller stege,
- Informera om hur du förebygger olyckor etc.
Det kommer mera, håll ut era kunskapstörstande stofiler, för inte vill ni ha sommarlov va? Själv tänkte jag blogga även under sommaren bara för att det är kul.
Källförteckning:
http://www.norrkoping.se/vard-omsorg/aldre/fa_stod_och_hjalp/fixartjansten/
Härligt att höra att det inte slutar här utan att man kan få läsa din blogg under hela sommaren. :-) Själv har man haft genomgång på skogsbränder idag, men samtidigt har man ju givetvis längtat hit till bloggen. :-)
Då det gäller ditt inlägg så fastnade jag ju för det du beskriver som en fixartjänst. Det är ju en helt fantastisk tjänst och låter samtidigt som en otroligt långsiktig tanke för att vara en kommun. Hoppas verkligen att det kommer visa sig att de faktiskt tjänar pengar på det också i slutändan. Här i Piteå har man inte kommit riktigt så långt ännu men jag vet att det finns med i planerna här också. Bara hoppas att de hinner införa det innan man själv blir 67 så man kan få hjälp.
Bra och utförligt skrivet och hoppas du har en bra sommar nu!!
MvH
/Conny "safetyfirst" Lundkvist
Jag tror absolut att samarbete mellan olika organisationer , instutuiner eller myndigheter kommer att vara mer effektivt när det gäller att skapa en tryggare och säkrare samhälle. Räddningstlänstens kunskaper är värdefulla för till exempel skolpersonal, eller sjukvårdens erfarenheter är värdefulla för räddningstjänsten.
Jag tror att tvärsektionellt arbete kräver väldigt goda riktlinjer och ledarskap för att det skall fungera effektivt.
Som du beskriver ovan ska skolan både ha syfte att utbilda barnen på ett bra sätt , samtidigt ansvara för deras säkerhet.
Här är det viktigt att skolan , polisen, socialtjänsten samarbetar för att skapa trygg miljö för dessa barn, vilket i sin tur kommer att höja utbildningsnivån.
ILYAS
ILYAS
Klockrent citat i början av inlägget som verkligen ger en tydlig bild av vad det handlar om. Och med fixartjänsten så är det ju någon som verkligen tänkt till. Va gratis tänker nog många, men det är ju i själva verket en besparing. Den iden skulle fler kommuner ta efter helt klart. Trots att det här med tvärsektoriellt arbete är ett svårt ord så är det ju inte så svårt. Hjälps man åt och drar nytta av varandras kunskap och resurser så når man bättre resultat och mer kostnadseffektivt dessutom.
Ha en bra sommar nu, hepåre!
/Isak