Tvärsektoriellt arbete del 3
Då jag inte själv lyckats få kontakt med någon säkerhetssamordnare på kommunen och inte finner någon information på kommunens hemsida samt att tiden börjar rinna ut så fick jag ta mig en titt på min klasskamrat Jeremy´s blogg då vi kommer från samma stad.
Han har lyckats kontakta Norrköpings kommuns säkerhetssamordnare Richard Tjernström för att få veta mer om Norrköpings tvärsektoriella arbete.
Kommunens egentliga säkerhetsarbete bedrivs inte i Rådhuset som många andra verksamheter utan sker ute i verksamheterna som finns och lyder under sina respektive förvaltningar.
Detta faktum gör att det ställs krav på att förvaltningarna själva har fungerande krisplaner för att kunna hålla verksamheten igång på bästa sätt även under påfrestningar (t ex en pandemi). Samtidigt som de enskilda enheterna (skola, dagis, äldreboende etc) behöver ha ett väl fungerande dagligt säkerhetsarbete och t ex bedriva systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Dom organisationer som arbetar med säkerhet på heltid som t ex (SÄK samt RTÖG) arbetar rådgivande och stödjande gentemot alla kommunens enheter när det gäller frågor som rör säkerhet.
Det centrala säkerhetsarbetet kan olika ut i olika kommuner. I Linköping har man t ex en säkerhetsavdelning där flera personer arbetar med särskilda arbetsuppgifter. I Norrköping har man valt ett mer projektorienterat arbetssätt i en enligt eget utsago mer dynamisk organisation. Norrköping har en säkerhetschef (likaså säkerhetsskyddschef) som är direkt underställd kommundirektören. Norrköping har utöver det en säkerhetssamordnare (Richard Tjernström) som organisatoriskt tillhör kommunstyrelsens kansli, men som arbetar närmast säkerhetschefen. Dessa två ingår själva i eller leder därefter olika former av säkerhetsgrupper, både statiska och dynamiska, där dom bedriver det proaktiva/strategiska och uppföljande arbetet på central nivå. Till de statiska grupperna hör regelbundna möten med respektive förvaltningarna Vård- och omsorgskontoret, Utbildningskontoret, Lokalförsörjningsenhet, Personalkontoret, Tekniska kontoret, IT-säkerhetsgrupp, Försäkringsgrupp mm. Om behov uppstår tillsätter/inrättar man dynamiska grupper - vilket innebär att man snabbt plockar ihop de berörda personer som behövs för att snabbt kunna säkerställa lösningen på uppkomna frågeställningar. Detta arbetssätt innebär att medlemmar i arbetsgrupperna kan omsättas efter behov och beroende på progressen i själva arbetet. Ibland kan även dessa arbetsgrupper innefatta extern expertis eller sakkunnig.
Då kommunens verksamheter täcker så många olika områden har man sällan att göra med varandra i vardagen. Dock är självfallet personer i ledande position involverade i det centrala säkerhetsarbetet och utövar viss samverkan med varandra, t ex i central ledningsgrupp och i krisledningssammanhang.
Ett exempel på sådant arbete är Norrköpings Krisplan:
Norrköpings Kommun har en utarbetad plan (program) för krisledningsarbetet i den händelse att kommunen behöver gå över till en anpassad organisation på grund av en extraordinär händelse eller annan svår påfrestning.
Programmet kan också användas i tillämpliga delar om kommunens samlade resurser behöver utnyttjas t ex vid långvariga elavbrott, svåra olyckor, svåra och långvariga snöoväder, dricksvattenbrist, omfattande skador med farligt gods eller liknande händelser.
I denna krisplan finns program för hantering av extraordinära händelser där man valt att fokusera på lite olika mål.
Inriktningsmål:
Trygga människors liv, personliga säkerhet och hälsa samt hindra eller
begränsa skador på miljö och egendom.
Verka för ett robust samhälle och i allt planeringsarbete försöka minska
sårbarheten utifrån vad som identifierats i risk- och sårbarhetsanalyser
m.m.
Ha en god förmåga att hantera krissituationer i fredstid och genom detta
också uppnå en grundläggande förmåga till civilt försvar vid höjd
beredskap.
Upprätthålla nödvändiga funktioner för ledning, samband och
information vid en extraordinär händelse.
Vid såväl mindre händelser som vid extraordinära händelser ska en god
information kunna ges till kommuninnevånare, media och andra
berörda..
Effektmål
Krisledningsorganisationen ska kunna samlas och om möjligt kunna
verka inom tre timmar efter larm. Informationsinsatser bör kunna
påbörjas inom en timme.
Krisledningsorganisationen ska kunna verka uthålligt under lång tid.
Krisledningsorganisationen ska ha tillgång till utbildad personal,
lämpliga lokaler och utrustning för att kunna bedriva ett effektivt
arbete.
Krisledningsorganisationens förmåga ska upprätthållas genom
utbildning och/eller övningar minst två gånger per mandatperiod.
http://www.norrkoping.se/bo-miljo/sakerhet/kris/krisplan/