Första inlägget, kommuners organisation.
Då var det dags att börja blogga då och jag säger som Ilyas, är det verkligen brandman jag pluggar till? Nåja jag får väl försöka att vara entusiastisk ändå. Jag kommer att behandla Norrköpings kommun i mitt arbete då jag bor där.
Första inlägget kommer att handla om den kommunala organisationen.
Vad är en kommun? Enligt nationalencyklopedin så betyder kommun ” territoriellt avgränsat område och administrativ enhet för lokal självstyrelse. Invånarna i en kommun har med stöd av kommunallagen möjlighet att i demokratiska former vårda sina angelägenheter. Kommunerna är också skyldiga att fullgöra vissa av staten lagstadgade uppgifter”. http://www.ne.se/kommun
Den kommunala organisationen:
För att enklare förstå hur en kommun är uppbyggd så har jag klistrat in lite information om kommuner i allmänhet från: http://www.skl.se/kommuner_och_landsting/om_kommuner
Om kommuner
Sverige har 290 kommuner. Kommunerna ansvarar för det mesta av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola och skola, socialtjänst och äldreomsorg.
Vissa verksamheter är kommunerna skyldiga att ha enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokala politiker.
Det här är kommunen skyldig att erbjuda.
- Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg
- Förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och särskola
- Kommunal vuxenutbildning
- Svenska för invandrare
- Socialtjänst, inklusive individ- och familjeomsorg
- Omsorg om äldre och funktionshindrade
- Hälso- och viss sjukvård i särskilt boende
- Stadsplanering och byggfrågor
- Hälso- och miljöskydd
- Renhållning och avfallshantering
- Räddningstjänst
- Vatten och avlopp
- Bibliotek
- Krisberedskap
- Kollektivtrafik (tillsammans med landstingen)
- Bostadsförsörjning
Det här är exempel på verksamheter som är frivilliga för kommunen att erbjuda
- Öppen förskola
- Fritidsverksamhet
- Byggande av bostäder
- Energi
- Hälso- och viss sjukvård i hemmet
- Sysselsättning
- Näringslivsutveckling
- Kultur
Självstyrelse
Självstyrelsen innebär att beslut ska fattas nära dem som berörs, och anpassas efter deras villkor. Det sätter medborgaren i främsta rummet och gynnar både demokratin och effektiviteten.
Norrköpings kommun.
Ja så här fungerar kommunerna i stort och jag ska nu gå in lite närmre på hur just Norrköpings kommun fungerar.
Norrköpings kommun har över 9 000 anställda och är således Norrköpings största arbetsgivare.
Kommunen är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker och förtroendevalda företräder medborgarna i kommunen och fattar beslut om samhällsservicens mål, inriktning och kvalitet.
Kommunalråd och oppositionsråd arbetar med politik på heltid till skillnad från andra förtroendevalda som oftast har ett arbete vid sidan av det politiska uppdraget.
Politikerna i kommunen representerar sina partier och utses i allmänna val vart fjärde år.
Den kommunala verksamheten styrs av olika lagar, mål och regler. Offentlighetsprincipen ger till exempel kommuninvånarna en unik insyn i Norrköpings kommuns verksamhet.
Den politiska ledningen:
Norrköpings kommuns politiska ledning består av kommunfullmäktige som är det högst beslutande organet i kommunen samt kommunstyrelse med utskott. Till sin hjälp har den politiska ledningen också tjänstemän i kommunstyrelsens kontor som leds av kommundirektören.
Norrköpings kommun äger också eller har andelar i och ägaransvar för ett antal bolag och stiftelser.
Nio stycken olika verksamhetsnämnder har politiskt ansvar för verksamheten inom olika områden. Dessa nämnder ger i sin tur uppdrag och ekonomiska resurser till kommunala enheter, eller köper tjänster av privata entreprenörer. Dessa nämnder har även ansvar för uppföljning av både verksamheten samt det ekonomiska resultatet. Verksamhetsnämnderna har stöd och hjälp av verksamhetskontoren.
Kommunrevisionen har kommunfullmäktiges uppdrag att granska och främja hela den kommunala verksamheten. Kommunens förtroendevalda revisorer är direkt ansvariga inför fullmäktige och därmed också inför medborgarna i Norrköpings kommun.
http://www.norrkoping.se/organisation/kommunen/
http://www.norrkoping.se/organisation/info_norrkoping.pdf
Nedan borde man kunna se en bild som förtydligar hur Norrköpings kommun är uppbyggd.
Men då jag ej är vän av datorer så kan man inte det, så följ länken nedan istället.
http://www.norrkoping.se/organisation/organisationsbroschyr.pdf sida 6.Tjena grabben!!
Jaså så du har tänkt att bli brandman du? :P Jo lite så är det ju men nu gör vi det bästa av detta. :)
Norrköping låter ju som en intressant kommun så jag kommer gärna och hälsar på. Du slipper dock konkurrens om tjänster eftersom jag inte kan simma så långt under vatten och att jag är alldeles för kär i Norrland. :P
Bra och informativt inlägg. Jag fastnade lite för de som du skriver som frivilliga verksamheter inom en kommun. Måste ju säga att det känns ju som att även dessa nästan borde vara obligatoriska. Ser också att Norrköpings kommun är hel -och delägare i några bolag precis som Piteå kommun. Det kan väl finnas både för -och nackdelar med det kanske. (Lite konstigt att kommunen ska konkurrera med övriga bolag, samtidigt som de då kan kvalitetssäkra bolagen på ett annat sätt)
Bra jobbat och så hörs vi!
MvH
/Conny