Kommunala handlingsprogram, andra inlägget.
I detta ämne så ska jag redogöra för den kommunala handlingsplanen för skydd mot olyckor i Norrköpings kommun.
Enligt lagen om skydd mot olyckor kan man utläsa följande:
”3 § En kommun skall ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras.
8 § En kommun skall ha ett handlingsprogram för räddningstjänst. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser. Som en del av förmågan skall anges vilka resurser kommunen har och avser att skaffa sig. Förmågan skall redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap.”
Enligt lagen om skydd mot olyckor så ska alltså kommunen ha ett utarbetat handlingsprogram för skydd mot olyckor.
Kommunen kan själv välja att ha olika program för den förebyggande verksamheten samt räddningstjänsten eller ett gemensamt program för dom båda.
Inriktning och mål för Norrköpings kommun.
I Norrköpings kommun har man ett långsiktigt mål för kommunens olycksförebyggande verksamhet som ska vara uppnått senast år 2018. Visionen inom området skydd mot olyckor är att Norrköping ska vara Sveriges minst olycksdrabbade kommun.
Då ska antalet bränder, trafikolyckor, fallolyckor samt konsekvenserna av dessa olyckor i form av antal döda och slutenvårdade var för sig ha minskat med 25 %. Detta är förstås ganska högt uppsatta mål om du frågar mig och det ska bli intressant att följa utvecklingen med tanke på att bilismen ökar samtidigt som äldre ofta bor kvar hemma längre vilket har visat sig resultera i både mer bränder och fallolyckor.
På vägen till att nå dessa mål så har kommunen satt upp vissa delmål:
- Antal fallolyckor, bränder och trafikolyckor ska var för sig minska med 5% till 2010-12-31. Om så är fallet har jag inte kunnat tyda då någon statistik inte finns tillgänglig än.
- Dessutom ska antalet döda och slutenvårdade till följd av dessa olyckor också minska med 5% inom varje olyckstyp.
- Vidare ska skyddet mot kemikalieolyckor öka.
Motiven för valda olycksområden är följande:
Bränder – Statistiken visar att fler bostadsbränder sker i Norrköping jämfört med jämstora kommuner.
Trafikolyckor – Kommunen bör stödja vägverkets arbete inom nollvisionen. Kommunen har även fokus på logistik, transport och handel vilket innebär en ökad trafikmängd och därmed bör trafiksäkerhetsarbetet stärkas.
Fallolyckor – Är den vanligaste olyckstypen och kostar kommunen stora pengar och onödigt lidande för dom drabbade. Kommunen har inte tidigare bedrivit något övergripande och systematiskt förebyggande arbete mot fallolyckor tidigare så det ska bli intressant att se om projektet kommer att bära frukt.
Kemikalieolyckor – läs nedan.
Särskilda risker i Norrköpings kommun.
Dom vanligaste olyckorna i Norrköpings kommun är fallolyckor, bränder och trafikolyckor. Dessa olyckstyper står för ungefär 15 dödsfall och omkring 1100 skadade människor varje år. Och med dom siffrorna så förstår jag varför Norrköpings kommun har valt att som mål till 2018 minska dessa olyckor och olycksföljder med 25 %.
Övriga risker som är specifika för norrköping är hantering av farliga ämnen.
Norrköpings kommun har näst flest så kallade Sevesoföretag i landet. Dessa Seveso klassade företag hanterar stora mängder farliga ämnen i sina lokaler men ämnena transporteras också genom Norrköping till och från företagen. Detta innebär stora risker för omgivningen om något skulle hända då transporterna ofta sker genom tätbebyggda områden.
På grund av detta anser kommunen att skyddet mot kemikalieolyckor måste öka.
Om en allvarligare olycka skulle inträffa så meddelas allmänheten genom larmsignalen Viktigt meddelande.
Räddningstjänsten i Östra Götaland har hög beredskap och är väl förberedda om en kemikalieolycka skulle ske. Seveso företagen har också beredskapsplaner för eventuella olyckshändelser och samarbetar även med brandförsvaret för att kunna underlätta räddningsarbete och brandbekämpning.
Det är inte ofta det händer några olyckor med kemikaliehanteringen i Norrköping men om något skulle hända så skulle konsekvenserna förstås kunna bli enorma beroende på omfattningen samt vilket ämne som läcker ut. Med vädrets makter kan spridningen av detta ämne antingen gå väldigt fort eller lite långsammare och koncentreras till tätbebyggt område eller ut i obygden.
Att norrköpings kommun vill stärka skyddet mot kemikalieolyckor kan jag därmed förstå.
http://www.norrkoping.se/bo-miljo/sakerhet/kris/skydd-mot-olyckor/
http://www.norrkoping.se/rtog/samhallsskydd/sevesoanlaggningar/seveso-klassade-foretag/
Hej min kära bloggare detta är Gustavsmo
Jag sitter nu själv och granskar min kommuns handlingsprogram nämligen Västerviks kommun som ligger relativt nära Norrköping. Du beskriver att Norrköpingskommun har långsiktiga mål såväl som kortsiktiga med sitt förebyggande arbete då det gäller att förhindra olyckor och skador. När jag granskade Västerviks kommuns handlingsprogram såg jag där endast kortsiktiga mål vilket jag kan tycka är lite synd. Dock håller jag med dig om att målet med att man vill minska trafikolyckor/bränder och så vidare med 25 % känns lite orealistiskt. Det är viktigt att man sätter upp realistiska mål som går att nå annars blir bara invånarna som läser rapporter besvikna.
I slutet av ditt inlägg nämner du särskilda risker för Norrköpings kommun och skriver att räddningstjänsten är väl förberedd på dessa kemikalieolyckor. Men jag tycker att det skulle vara intressant om du hade beskrivit lite mer vilken mer specifik beredskap räddningstjänsten i Norrköping skall ha enligt handlingsprogrammet om det finns. Du har grundligt beskrivit vilka risker som är vanligast och säkerhetsmålen för kommunen men jag skulle tycka det var intressant att även läsa mera om hur handlingsprogrammet beskriver räddningstjänstens mål, beredskap, kompetens.
Intressant läsning det skall bli kul att följa den blogg i fortsättningen hade gött >gustavsmo
Tja, läser HP som du länkat till så ögonen blöder. Märker stor skillnad i hur detaljerat programmen kan vara mellan olika kommuner. Jämför Norrköping mot min hemkommun och detta var betydligt mera detaljerat. Står ju i LSO kap 3 8§ att "Handlingsprogrammet skall antas av kommunfullmäktige för varje ny mandatperiod" Och versionen som ligger på hemsidan är beslutat av fullmäktige ifjol vinter. Därav att tiden för när vissa av målen ska vara uppnådda redan har gått ut. Har iof inte gått så länge än på den här mandat perioden så man har kanske inte klubbat igenom något nytt än. Vad gäller det du skriver om mål tror jag, som också GustavSMO är inne på, att det är bra med långsiktiga mål i det förebyggande arbetet. Faktum är att MSB också skriver som förklaring till sina nationellt uppsatta mål, om att minska antalet bostadsbränder, att erfarenheter från trafik- och arbetsmiljöområden och satsningar på brandsäkerhet i andra länder visar att det är nödvändigt att satsa på långsiktiga mål för att nå varaktiga resultat. /Lax
Coolt med sådana långsiktiga mål som är så specificerade. Jag vart nästan lite besviken på Umeås handlingsprogram, dels för att det som ligger uppe är skrivet 2005 men också för att det är mycket vaga formuleringar och väldigt lite konkreta mål och dylikt.
Sen kan jag irritera mig på vad att alla kommuner strävar efter att bli "Sveriges säkraste" eller "Sveriges tryggaste". Visst är det bra att sätt upp mål men det beror ju lite på vad och hur man mäter. Ska man kolla på totala antalet olyckor, olyckor i procent per befolkning osv osv?
aja, huvudsaken är väl att man lyckas minska olyckorna mot för hur det har varit tänker jag..
I misspelled my email address on my last mail to you. Anyways, keep the site up!