Räddningstjänstens roll. Tredje inlägget.

I detta avsnitt ska jag behandla räddningstjänstens roll i Norrköpings kommun.

Vid årsskiftet 2009-2010 gick räddningstjänsten i Norrköping respektive Linköping ihop och skapade kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland med en gemensam organisation för bland annat räddningstjänst.

Nedan kan ni se hur organisationen är uppbyggd.




LSO:

Jag tycker att räddningstjänsten i Östra Götaland följer dom krav som LSO ställer både för den förebyggande verksamheten samt räddningstjänst.

I Norrköping har brandförsvaret även räddningsdykare, något som alltså inte krävs av LSO utan är ett beslut taget på lokal nivå av politiker. Mer om räddningsdykarna kan ni läsa längre ned.

Det förebyggande arbetet:

Fixartjänst:

Detta har ingenting med LSO att göra egentligen men jag tycker ändå att det är värt att ta upp då alla kommuner inte har denna tjänst.

Är man över 67 år och har eget boende i Norrköpings kommun så kan man av kommunen helt gratis få hjälp med vissa saker i hushållet som kan vara svårt och riskfyllt att göra själv. Fixartjänsten är en del av arbetet med att minska fallolyckorna i hemmet.

Man kan få hjälp med följande:

 

  • Sätta upp gardiner och lampor,
  • Byta glödlampor och batterier till brandvarnare,
  • Fästa lösa sladdar,
  • Halksäkra mattor,
  • Sådant som kräver användning av stol eller stege,
  • Informera om hur du förebygger olyckor etc.

 

 

Enligt lagen om skydd mot olyckor så har både privatpersoner och näringsidkare/verksamhetsutövare skyldighet att förebygga brand. Enligt lagen om skydd mot olyckor så är räddningstjänsten även skyldig att ge råd och stöd i fråga om brandskydd. Hittar man inte tillräcklig information på räddningstjänstens hemsida så är man välkommen att kontakta räddningstjänsten.

Räddningstjänsten arbetar mycket med förebyggande verksamhet där man bla föreläser och informerar om brandskydd på exempelvis skolor, dagis, äldreboende etc.

 

Tillsyn:

 

Enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor så bedriver räddningstjänsten även tillsyn hos företag som hanterar dessa varor. Dessa tillsynsbesök styrs av kommunens tillsynsplan. Vid tillsynen kontrolleras att företaget bedriver hanteringen enligt gällande hanteringstillstånd samt att hanteringsföreskrifter, rutiner och övriga bestämmelser efterföljs.

 

Samverkan:

Samverkan med andra aktörer skapar förutsättningar till att en räddningsinsats påbörjas oavsett geografiska gränser samt att insatsens resurser och uthållighet förbättras. För arbete vid räddningsinsatser finns främst följande samverkanspartner för räddningstjänsten i Östra Götaland.

 

Räddsam E:

Är en överenskommelse mellan räddningstjänsterna i Östergötlands kommuner som ger en operativ samverkan över gränserna. Överenskommelsen bygger på ett gemensamt dokument som ger en gemensam plattform för dom olika resursernas förmåga.

 

RAPS:

Norrköpings kommun medverkar i nätverket RAPS som står för räddningstjänst, ambulans, polis och SOSAB. Dessa medverkande parter samarbetar i form av erfarenhetsutbyte, utbildningsinsatser och gemensamma övningar.

 

Södertörns brandförsvarsförbund och Sörmlandskustens räddningstjänst:

Norrköpings brandförsvar har tillsammans med Södertörns brandförsvarsförbund och Sörmlandskustens räddningstjänst en gemensam strävan om att vara varandra behjälpliga med resurser vid räddningsinsatser över landskapsgränserna.

 

Västra Sörmlands Räddningstjänst:

En samverkansöverenskommelse om att räddningsenhet åker från Katrineholm vid larm om trafikolyckor på riksväg 55 inom Norrköpings kommuns norra område vid behov.

 

Billerud AB:

Norrköpings kommun förbinder sig att hålla beredskap för pappers företaget Billeruds industriräddningstjänst. Den utökade beredskapen är samordnad med räddningsstyrkan i Skärblacka.

 

Landstinget:

Detta samarbete med landstinget innebär att deltidsbrandmän med särskild kompetens larmas ut av SOSAB vid ambulanslarm där tidsvinsten för första åtgärd blir minst 15 minuter. Utlarmning sker som IVPA ( I Väntan På Ambulans).

 

Räddningsdykarna:

 

Norrköpings brandförsvar har i sin verksamhet vattenlivräddning vilket innebär att man har räddningsdykare i beredskap dygnet runt. Maximal tid från larm till utryckning ska vara 90 sekunder och vid varje arbetspass ska det finnas minst en dykledare, två vattendykare, och två dykskötare i tjänst.

När räddningstjänsten når olycksplatsen så ska dykinsatsen kunna påbörjas inom 60 sekunder, man använder luft som andningsgas ned till 40 meters djup.

Dykning med livräddande insats som utgångspunkt ska bedrivas i minst 45 minuter efter att den första styrkan har anlänt till olycksplatsen, därefter betraktas uppdraget som ett eftersök.

Eftersök innebär att det har gått mer än ca en timme och personen fortfarande är försvunnen, då övergår normalt insatsen till eftersök av försvunnen person, i samband med detta så övergår även ansvaret för insatsen till polisen.

Anledningen till att man ägnar minst 45 minuter åt dykning med livräddande insats är följande:

När en människa försvinner under vatten råder sekundjakt, för varje minut som passerar så minskar möjligheten till att rädda liv. Trots att man alltid jagar sekunder så finns det enstaka exempel på människor som har blivit räddade och helt återställda trots att dom varit under vatten ända upp till 45 min.

Men om man ska kunna klara 45 min så måste det vara rätt förutsättningar med kallt vatten som gärna är i rörelse och helst en yngre människa.

För att bli räddningsdykare genomgår man en åtta veckor lång utbildning i Stockholm eller Göteborg. För att bli antagen till utbildningen krävs att man jobbar som brandman och har ett stabilt psyke och väldigt god fysik.

Varje dykare måste dyka minst en gång var 6e vecka för att få tjänstgöra som räddningsdykare och i dessa dyk ingår bla årsprover, larmdyk samt ett 40 meters dyk.

 

 

 

http://www.norrkoping.se/rtog/

 

http://www.norrkoping.se/rtog/om-oss/var-verksamhet/var-operativa-verksamhet/dykverksamheten/


Kommentarer
Postat av: Karl

Hallå!

Bra inlägg =)



Jag gillar den delen av det förebyggande arbetet med att förhindra fallolyckor. Fixartjänst verkar smart. I Västerviks kommun är räddningstjänsten uppdelat i tre verksamheter varav en av dem är en förebyggande verksamhet, inom deras arbetsområde står det också att de ska förebygga fallolyckor, men har inte läst något om en fixartjänst men det vore ju något! (Vastervik.se, samordning av säkerhetsarbete)



Det är intressant och väldigt bra det du skriver om samarbete. Dels samarbetet mellan kommunerna i Östra götaland, även hur myndigheterna som räddningstjänst, polisen, ambulansen, SOSAB samarbetar genom att byta erfarenheter och tillsammans arbeta med säkerheten i kommun. Framförallt samarbeter med landskapsgränserna. Att olyckor sker i en annan kommun/landskap/län ska inte avgöra vem som ska åka på olyckan. De som kan ta sig till platsen forstast bör åka på larmet oavsett om det inte är i samma kommun.

2011-03-20 @ 13:59:18
URL: http://ssakarl.blogg.se/
Postat av: magdasguldgosse

Verkar som om de har bra koll och samarbete på det mesta i Norrköping:) I Laholms kommun fanns det oxå tidigare en fixartjänst i ett par år men den drogs in nyligen, varför vet jag inte men han gjorde kanske ingen nytta;) men visst är det en bra ide med en fixartjänst för det känns som om en sådan person kan göra så mycket mer än bara hjälpa till med att fixa lampor eller byta gardiner. Är övertygad om att det finns hur mycket som helst en fixare kan göra för de äldre. bra att de har ett sådant omfattande samarbete med flera olika aktörer och även kör IVPA-larm med landstinget som annars verkar vara så sparsamma.Samma med samarbetet över gränserna som är väldigt viktigt för det är ju ändå människor (för det mesta) som vi ska hjälpa och då kan man ju inte stanna vid kommungränsen. bra arbetat.

2011-03-20 @ 20:42:18
URL: http://magdasguldgosse.blogg.se/
Postat av: David Svensson

Hej på dig med!



Du skrev som kommentar på min blogg att du tyckte att sammarbetet mellan kommunerna påminde om din kommun och det verkar som det. Det ser ut som ett seriöst sammarbete, vältänkt också. Men det jag gillar mest är fixartjänsten, bra att du tog upp det. Kan tyckas vara en liten grej, men en kanon ide tycker jag. Kommunen sparar säkert många fallolyckor på det viset. PLUS att många äldre drar sig säkert för att byta bateriet på brandvarnaren, för just fallrisken, så ett extra plus blir att det blir fler fungerande brandvaranre.



Coolt det här med räddningsdykarna, att de är så pass bra rustade. Men vad är anledningen till det, sker det många drukningsolyckor? Vet du det.



BRA JOBB



MVH David

2011-03-21 @ 17:36:27
URL: http://davidsmoarbete.blogg.se/
Postat av: Pepesson

Ser att ni har räddningsdykare i Norrköping. Undrar lite vilka kriterier som är avgörande för att räddningstjänsten ska utbilda/tillhandahålla sådan kompetens.. I Boden saknar vi räddningsdykare men vi har under alla år blivit "räddade" av Försvarsmakten som har haft dykare på ingenjörsbataljonen och hjälpt räddningstjänsten då behov har funnits. Problemet är bara att ingenjörsbataljonen nu har flyttat sin verksamhet till Eksjö vilket jag inte vet exakt vart det ligger men jag gissar på iaf minst 100 mil söder om oss. Nu är vi inte någon kuststad men vi har Luleälven som rinner rakt igenom staden och ett otaligt många sjöar i skogarna som bla trafikeras av en mängd snöskotrar på de tunna vårisarna. Alltså, drunkningar och drunkningstillbud händer hela tiden, hade varit intressant att veta vart gränsen går innan man väljer att utbilda personal till räddningsdykare...

2011-05-30 @ 13:39:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0